Kozmetiklerdeki Zararlı Hammaddeler

kozmetiklerde-zararli-maddeler

Paraben: Ürünlerin raf ömrünü arttırmak için kullanılan bir hammaddedir. Benzoik asidin bir türevidir.

Kullanım Alanları: Şampuan, saç kremi, nemlendirici krem, tonik, deodorant, parfüm, tıraş jeli, bronzlaşma kremi, makyaj malzemeleri, güneş koruyucusu ve diş macununda bulunabilir. Duş jeli, sıvı sabun ve toniklerde Paraben bulunmaz.

Paraben zehirli ve toksik bir maddedir. Bu bileşikler ve tuzlar özellikle bakterisid ve fungusit özellikleri nedeniyle kullanılır. Parabenler ayrıca östrojeni taklit eden madde olarak bilinir. Paraben meme kanseri ve mide kanserine sebep olur. Kanserli hastalarda patalojide incelenen kanserli parçalarda bol miktarda paraben olduğu kanıtlanmıştır.

Göğüs kanseri hastası kadınlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda alınan tümör örnekleri içinde bol miktarda paraben maddesi olduğu ortaya çıkmıştır. Vücutta hormonal etkileri artıran kimyasal maddelerin kullanılması özellikle öströjen hormonuyla artan göğüs kanserinin yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Göğüs dokusundaki yoğun yağ oranı vücuttaki toksik maddelerin burada yoğunlaşmasına ve göğüs kanserinin en yaygın kanser çeşidi olmasına sebep olmaktadır.

İngiltere’de bulunan “Reading Üniversitesi” tarafından yapılan bir çalışmadan yola çıkarak parabenlerin meme kanserine yol açacak tümörler ürettiği sonucuna ulaşılmıştır. parabenlerin kozmetik ürünler vasıtasıyla cilt tarafından emilebileceği ve vücuda karışabileceği görülmüştü. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de parabenlerin östrojen hormonu gibi davranarak meme kanseri riskini artırabileceğini belirtmiştir.

“Vatan” gazetesinde yer alan bir habere göre; 3 Mayıs 2007’de Fransa meclisinde oylanan bir yasa tasarısı ile plastiklere esneklik kazandıran ve boyalarda kullanılan bir kimyasal olan phtalate ile gıda, kozmetik ürünler ve ilaçlarda koruyucu madde olarak kullanılan parabenlerin ve yine kozmetik ürünlerde kullanılan alkil fenollerin sağlık için tehdide yol açtıkları nedeniyle yasaklanması görüşülmüştür.

Farmakoloji ve Kozmetikte Sıklıkla Kullanılan Başlıca Paraben Türleri ve Zararları

Dibutyl Hydroxytoluene – Cilt yanması yapabilir.
Propylene Glycol – Karaciğer ve böbrek hastalıkları yapabilir.
Triethanolamine – Kanser yapabilir.
Black 401, Purple 401, Orange 205, vb – Kanser yapabilir.
Ethyl Urocanate – Tümörlere neden olabilir.
Butyl Hydroxyanisole – Sindirim sistemi kanamaları, tümör oluşumuna sebebiyet verebilir.
O-Phenylphenol(OPP) – Karaciğer hastalıkları ve kanser yapabilir.
Sorbic Acid – Kanser yapabilir.
P-Chorophenol – Cilt döküntüsü yapabilir.
Chlorxylenol – Cilt döküntüsü yapabilir.
Paraffin (alkane) – Kanser yapabilir, egzama yapabilir.
Hexachlorophene – Cilt hassasiyeti yapabilir.

Paraben İkamesi: Firmamızın ürünlerinde propil, butin ve izobutin tipli parabenler kesinlikle bulunmamaktadır. Biz ürünlerimizde bu zararlı katkı maddeleri yerine etil, exil ve gliserink ullanmaktayız.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bakımlı bir kadın, 1 gün içinde cildine en az 12 çeşit ürün uygular. Böyle söyleyince çokmuş gibi geliyor ama sıralayınca bu tespitin ne kadar yerinde olduğunu hatta daha fazlasının bile kolayca mümkün olduğunu görüyoruz;

1. Şampuan,
2. Saç kremi
3. Köpük,
4. Sprey,
5. Jöle,
6. Vücut şampuanı,
7. Sabun,
8. Temizleme losyonu,
9. Tonik,
10. Nemlendirici,
11. Gözaltı kremi,
12. Vücut losyonu,
13. Aseton,
14. Oje,
15. Güneşten koruyucu,
16. Allık,
17. Ruj, kalem, parlatıcı vs.,
18. Rimel,
19. Parfüm,
20. El kremi

Tüm bu gündelik malzemelerin içeriklerini kabaca hesaplarsak, cildimizi her gün sayısı 175’ ten az olmayan kimyasal madde ile sıvadığımızı söyleyebiliriz. Bunların her birisi deriden nüfuz ederek vücudumuza girer.

Avrupa’da Etil ve Metil Paraben Kullanımı serbesttir. Uzun zincirli parabenlerin kullanımı kaldırılmaktadır (propilparaben, butinparaben, izobutinparaben) Bizim ürünlerimizde çok eser miktarda Etilparaben ve Metilparaben kullanılmaktadır. Skin Care ürünlerimiz paraben içermemektedir. Şu an Paraben yerine Etilhegzilgliserin hammaddesi kullanıyoruz.

Triclosan: Antibakteriyel koruyucu özelliğine sahip hammaddedir.

Kullanım Alanları: Antibakteriyel Sabunlar, Roll-on, Diş Macunları, Islak Mendiller.

Triclosanın yaygın kullanımı, bakterinin antibiyotiklere karşı dirençli hale gelmesine ve reçeteli ilaçların bakteriyel enfeksiyonlarla savaşamamasına neden olur. Triclosan zararlı bakterileri yok ettiği gibi ciltteki iyi bakterileri de öldürürken vücudun pH dengesini bozar. Bu da birçok cilt hastalıklarına sebep olur.

Kanada Tıp Birliği (Canadian Medical Association) 2009 senesinde hükümetten bakterilerde antibiyotik direncine yol açtığı ve kloroform gibi sağlığa zararlı maddelerin oluşumuna sebep olduğu için triklosanın evlerde kullanılan ürünlerde yasaklanması istemiştir. Araştırmalara göre triklosanın sudaki klor ile reaksiyona girmesiyle muhtemel karsinojen bir madde olarak bilinen kloroform oluşmaktadır.

ABD’nin Virginia Teknik Üniversitesi Uzmanları, musluk suyuna katılan klorla ilgili endişe verici bulgulara ulaştı. Uzmanlara göre, klor, diş macunu ve deterjanlardaki triclosan adlı maddeyle temasa geçtiğinde reaksiyona giriyor ve zehirli kloroform gazı oluşuyor. Bu gazın solunması ya da deriden nüfuzu depresyon, karaciğer rahatsızlıkları ve kanser riski ortaya çıkarıyor. Virginia Teknik Üniversitesi’nin göre Triclosan kullanıldığı ürünlerin (örneğin diş macunları, sıvı sabun gibi) suyla temasında sudaki klor ile tepkime verir ve zehirli kloroform gazı açığa çıkarır.

Triclosan + Klor = Kloroform gazı

Kloroform gazı zehirli bir gazdır. Cilt bozukluklarına, böbrek rahatsızlıklarına, sinir hastalıklarına ve kansere yol açabilir. Amerikan Çevre Koruma Vakfı onu böcek zehri olarak kaydetmiştir. Biz ürünlerimizde Triclosan kullanmıyoruz. Onun yerine başka bir antibakteriyel hammadde kullanıyoruz.

Musluk Suyundaki klor, diş macunu, deodorant, sabun, losyon, krem ve deterjanlarda kullanılan triclosan ile birleştiğinde ölümcül olabiliyor!

İngiltere’de Colgate, Aquafresh, Dentyl ve Sensodyne gibi çok sayıda diş macununun triclosan içerdiği tespit edildi. Triclosan içeren macunlar raflardan indirildi. Diş eti hastalıklarına karşı çok etkili Triclosan’ın bulaşık ve el yıkama deterjanlarında da bulunduğu belirlendi. Triclosan adlı kimyasalı içeren ürünleri imal eden firmalar, bu kimyasalın güvenilir olduğunu iddia etseler de, United States Environmental Protection Agency (EPA) (Amerikan Çevre Koruma Vakfı), onu böcek zehiri olarak kaydetti. Bu bileşimin kimyasal formülü ve molekül yapısı dünyadaki en zehirli kimyasalların bazılarıyla benzer özellikler taşıyor.

Sles: Sodyum laureth/lauryl sülfat’tır. Ürünlere kolay köpürme özelliği verir. Bu madde gözleri ve cildi tahriş edebilir.

Kullanım Alanları: Sıvı bulaşık ve makine deterjanları, şampuan, sabun, duş jeli ve banyo köpüğü gibi kozmetik temizleme ürünlerinde yüzey gerilimini azaltma amacıyla kullanılır. Tuzlarla kolayca inceltildiği ve iyi bir köpük oluşturma karakteri olduğu için bu işlem için tercih edilir. En sıklıkla diş macunu üretiminde kullanılır. Bebek gruplarında kullanılmaz. Bizim temizleyici ürünlerimizde SLES yoktur. Bizim ürünlerimizin üretiminde çay ağacı yağı kullanılır çünkü bu doğal hammadde güçlü anbakteriyel bir etkiye sahiptir. 

Parafin: Petrol türevi olan bu hammadde yağlandırıcı bir ajandır; bu sebeple ciltteki gözenekleri tıkayıcı etkisi vardır. Bizim ürünlerimizde Parafin kullanılmamaktadır. Biz Firmamızın ürünlerinde Parafin yerine C12-15 Alkil Laktat kullanıyoruz.

Florid: Diş macunlarında kullanılan florid oranının fazla kullanılması diş minesini yıpratır. Biz ürünlerimizde çok az miktarda kullanıyoruz. Çocuk diş macununda ise florid asla kullanılmamaktadır.

Tuz: Ağırlıklı olarak şampuan, duş jeli ve sıvı sabunlarda kıvam arttırıcı olarak kullanılır. Uzun fazla kullanılması alerjik reaksiyonlar, kaşıntı, kuruluk yapar. Bebek cildinin hassas olmasından dolayı bizim bebek şampuanlarında kesinlikle hiç tuz kullanılmamıştır. Diğer ürünlerimizde de cilde zarar vermeyecek şekilde çok düşük oranlarda kullanılmıştır.

Silikon: Ciltte ve saçta birikme yaparak gözenekleri tıkar. Saçlarda dökülmelere, matlaşmaya yol açabilir. Yüksek oranlarda kullanımı saç dökülmesi yapabilen bu madde bizim ürünlerimizde bulunmamaktadır.

Aşağıda yer alan “Farmasi Üyesi Olmak İstiyorum” bağlantısını kullanarak Farmasi üyesi olursanız, Farmasi firması tarafından size gönderilecek “kullanıcı adı” ve “şifre” ile dilediğiniz zaman dilediğiniz Farmasi ürünlerini İnternet üzerinden kolayca ve yaklaşık %30 indirimli alabilirsiniz. Üstelik, ilk Farmasi katalog bizden hediye. Bu fırsatı kaçırmayın.

Üyelik sonrası da danışmanınız her zaman yanınızda. Farmasi danışmanınıza doğrudan ulaşmak ve üyelik yardımı almak istiyorsanız, web sayfasının alt sağ kısmında bulunan yeşil renkli Chat (Cep telefonundan bağlananlar için) – Farmas’im Destek Online (Bilgisayardan bağlananlar için) uygulamasından faydalanabilirsiniz.
Farmasi Üyelik Kayıt